Gastronomiczna łyżka cedzakowa – jak dopasować do zapotrzebowania?

Gastronomiczna łyżka cedzakowa - jak dopasować do zapotrzebowania

Rodzaj przyrządów wykorzystywanych w kuchni wpływa zarówno na komfort, jak i wydajność pracy. Kompletując wyposażenie warto zwrócić uwagę na takie elementy jak łyżki cedzakowe. Możliwość szybkiego i wygodnego wyłowienia klusek lub gotowanych warzyw może mieć duże znaczenie podczas przyjmowania wielu zamówień. Właściwie dobrany model uchroni też przed niepożądanym przedostaniem się wody na talerz. Jak dobrać odpowiednie łyżki?

Na co zwrócić uwagę poszukując łyżki cedzakowej?

W wielu lokalach korzysta się z przyrządów do odcedzania, które stanowią element większego zestawu. Może to być dobra opcja, pod warunkiem że komplet sztućców to akcesoria wysokiej jakości, które odpowiadają indywidualnym potrzebom osób pracujących na kuchni. Niezależnie od tego, czy poszukuje się zestawu przyrządów, czy pojedynczej łyżki, warto dokładnie przyjrzeć się właściwościom tzw. szumówki. Na co powinno się zwrócić uwagę?

W przypadku takich utensyliów jak gastronomiczna łyżka cedzakowa należy pamiętać o doborze właściwego materiału i wielkości. Również budowa przyrządu powinna być dostosowana do zapotrzebowania użytkowników. Jak wybrać odpowiedni sprzęt?

łyżka cedzakowa

Właściwie dobrane łyżki gastronomiczne

Rozwiązaniem cenionym od lat są modele ze stali nierdzewnej. Ich główne zalety to trwałość i odporność na uszkodzenia. Modele z tej kategorii łatwo też jet utrzymać w czystości. Większość łyżek można myć w zmywarce. Dostępne są ponadto egzemplarze z wytrzymałego i połyskliwego stopu 18/10 oraz łyżki 18/0, z których mogą korzystać osoby uczulone na nikiel.

Rosnącą popularnością cieszą się aktualnie łyżki szumówki z tworzyw sztucznych. Wykorzystane do ich produkcji materiały są lekkie, bezpieczne i wygodne w użyciu. Ich zaletą jest to, że nie rysują teflonowych i stalowych powierzchni. Decydując się na taką opcję należy jednak zachować większą ostrożność przy wysokich temperaturach. Należy też pamiętać, że mogą być bardziej giętkie. Wielkość cedzaka powinno się dopasować do średnicy garnków i rodzaju przyrządzanych potraw.