Jaki wybrać kieliszek do martini a jaki do szampana?

kieliszki do martini

Mocne alkohole nie są już tak popularne, jak dawniej. Wraz ze zmniejszeniem ilości procentów kultura picia alkoholu zmienia się w błyskawicznym tempie. W dzisiejszych czasach drinki powinny prezentować się elegancko i z klasą. Dlatego kieliszki do martini i do szampana są częstym gościem na każdej imprezie. Są niezwykle stylowe.

Jak powinny wyglądać kieliszki do martini?

Warto znać zasady dotyczące serwowania alkoholu po to, by uniknąć faux pas podczas imprezy. Kieliszki do martini tak jak i sam trunek zostały rozsławione przez agenta 007, który podczas swoich akcji zawsze popijał wstrząśniętego drinka. Kieliszek do martini powinien mieć cienką nóżkę i szeroki kielich w formie stożka. Taka forma pozwala zachować dłużej niską temperaturę trunku. Dzięki szerokiej krawędzi powietrze dostaje się do kieliszka i pozwala uwolnić pełny aromat. Kieliszki do martini z tego sklepu mają stromo opadające brzegi i zapobiegają rozdzielaniu się trunku. Dzięki takiej formie na brzegach można oprzeć wykałaczkę z nabitymi oliwkami. Jest to najpopularniejszy dodatek do martini. Aby prawidłowo podać martini, powinno się zostawić minimum pół centymetra od krawędzi czaszy. Co można dodać do Martini?

  • Gazowany napój Sprite lub tonik
  • Cytryna lub pomarańcza
  • Oliwki nadziane na wykałaczkę

Jak wybrać kieliszek do szampana?

Dawna moda na kieliszki do szampana sugerowała szeroką czaszę, dziś szerokie kieliszki częściej podaje się do margherity. Najmodniejszy kieliszek do szampana ma zupełnie odmienną formę. Jest wysoki i cienki, nazywany FLUTE. Posiada bardzo wąskie dno, dzięki czemu bąbelki uwalniają się całym strumieniem aż do samego końca. Szampanówki są zupełnie inne niż kieliszki do martini. Ich konstrukcja zatrzymuje bąbelki w szampanie bardzo długo. Długi i wysoki kieliszek na długo zatrzymuje bąbelki, dzięki czemu drink smakuje wybornie. Oba kieliszki powinny być trzymane za cienką i długą nóżkę, ponieważ martini, jak i szampan najlepiej smakują schłodzone.