Jaka będzie odpowiednia gastronomiczna lodówka na napoje?

W barach i restauracjach gastronomiczna lodówka na napoje to niezbędny element wyposażenia. Wielu klientów ceni sobie możliwość wypicia czegoś chłodnego w celu orzeźwienia. Oczywiście mała lodówka do przechowywania napojów to świetna opcja również do użytku prywatnego. Świetnie sprawdzi się do trzymania alkoholu, po schłodzeniu idealnie nadaje się on do zrobienia kolorowych drinków. Obecnie można przebierać w lodówkach do napojów, mają one różne wymiary, często też dodatkowe funkcje, w zależności od producenta.

W czym lodówka na napoje jest lepsza od konwencjonalnej? Czego dotyczą różnice?

lodówka czarna na napoje

Mogłoby się wydawać, że nie ma sensu kupować specjalnej lodówki na napoje, skoro modele konwencjonalne również są w stanie je schłodzić. Oczywiście w obu przypadkach nadrzędną funkcję będzie chłodzenie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że lodówka na butelki została zaprojektowana w taki sposób, aby można było ustawić preferowaną temperaturę, a urządzenie automatycznie będzie regularnie ją kontrolować i dopiero wraz z jej zmianą załączy się termostat. Oznacza to, że zostanie włączone chłodzenie, aby uzyskać ustawioną temperaturę. Lodówki na napoje różnią się od tych zwykłych wyposażeniem. W urządzeniu na butelki znajdują się miejsca wyłącznie na napoje. Nie ma wobec tego klasycznych przegródek na drzwiach i pojemników na warzywa. Lodówka jest wyposażona w półki, które umożliwiają postawienie butelek i puszek. Różnica polega również na braku komory z funkcją mrożenia. Lodówka do napojów nie jest chłodziarko-zamrażarką. Możliwe staje się wykorzystanie całej dostępnej przestrzeni. W sprzedaży znajdują się również modele z chłodzeniem konwekcyjnym i statycznym. Do lokali gastronomicznych bardzo często wybiera się lodówki na napoje ze szklanymi drzwiami, dzięki czemu widać dokładnie ich zawartość.