Blacha do pieczenia – podstawowe wyposażenie każdej kuchni

pieczenia ciasta

Dobre wyposażenie gastronomiczne znacznie ułatwia pracę w każdej kuchni zarówno prywatnej jak i firmowej. W przypadku pieczenia podstawowym narzędziem niezbędnym do wykonania wypieku jest blacha do pieczenia. Metalowa forma o odpowiednich rozmiarach nie tylko znacznie usprawnia pracę, ale również nadaje wypiekom pożądany kształt. Jaki sprzęt kuchenny warto wybrać? Dlaczego?

Blacha kuchenna – na co zwrócić uwagę

Na rynku sprzedaży można znaleźć wiele rodzajów form wykonanych z różnego rodzaju tworzywa. Najbardziej popularne i spotykane w sprzedaży są jednak blachy wykonane z cienkiej stali. Do popularnych należą także formy z pokryciem teflonowym, które zabezpiecza wypieki przed przywieraniem do dna. Obecnie wiele wiadomo również o szkodliwości aluminiowych blach do pieczenia, których cząsteczki pod wpływem temperatury mogą przenikać do pożywienia a wraz z nim gromadzić się w organizmie. Tego rodzaju formy nie są obecnie sprzedawane z powodu możliwej szkodliwości dla zdrowia. Blachy do pieczenia ciast, jak wybrać najlepszą? Czytaj dalej.

Blacha aluminiowo stalowa

Blacha do pieczenia ciast – jak dokonać dobrego wyboru?

  • wielkość i kształt – po podstawowa kwestia, którą warto mieć na uwadze. Wielkość formy powinna być przede wszystkim dopasowana do potrzeb użytkownika oraz rodzaju wypieku. Dobrą alternatywą jest również zamykana blacha do pieczenia
  • materiał wykonania – jest bardzo ważny, ponieważ od niego będzie zależała wygoda, smak, a także bezpieczeństwo pieczenia 
  • pokrycie – jest niezwykle istotne w przypadku blach z pokryciem teflonowym, które znacznie ułatwia pracę oraz zapewnia ładny, kształtny wygląd wypieków