czwartek, sierpnia 31, 2017

SOS PIERNIKOWY Z OWOCAMI

Pyszny deser na szybko...kremowy sos piernikowy z bor贸wkami i czerwonymi porzeczkami. Dla wielbicieli piernik贸w to prawdziwa gratka 馃槈 Sam sos jest do艣膰 s艂odki (przynajmniej dla mnie), a podany z kwa艣nymi owocami smakuje doskonale bo smaki si臋 r贸wnowa偶膮. Opr贸cz bor贸wek i czerwonych porzeczek mo偶emy doda膰 tak偶e maliny, je偶yny i/lub truskawki. Wa偶ne by owoce nie by艂y s艂odkie. U mnie nie zd膮偶y艂 porz膮dnie si臋 sch艂odzi膰, a ju偶 znikn膮艂 w mgnieniu oka 馃槈
P.S. Przepis bierze udzia艂 w Piernikowym Konkursie Kulinarnym ( http://konkurs.kopernik.com.pl/konkurs/) #przepisnakopernika


Sk艂adniki:
  • 200 ml 艣mietany 30%
  • 200 ml mleka
  • 12-14 szt. toru艅skich piernik贸w "Uszatki"
  • 1 艂y偶eczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • gar艣膰 bor贸wek
  • gar艣膰 czerwonych porzeczek
Wykonanie:

Owoce myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy mleko oraz 艣mietank臋 i gotujemy na ma艂ym ogniu. Nast臋pnie dodajemy pokruszone pierniki ( odk艂adamy 2 sztuki do dekoracji). Mieszamy, a偶 pierniki ca艂kowicie si臋 rozpuszcz膮, wtedy 艣ci膮gamy z ognia i blendujemy na g艂adki sos. Ponownie ustawiamy garnek na ogniu i delikatnie podgrzewamy, a偶 sos lekko zg臋stnieje. Gdy jest za ma艂o s艂odki mo偶emy doda膰 cukru pudru i mieszamy, a偶 si臋 rozpu艣ci. Sos lekko studzimy.
Na dnie puchark贸w uk艂adamy owoce ( kilka sztuk odk艂adamy do dekoracji) i zalewamy je sosem piernikowym. Wierzch dekorujemy od艂o偶onymi piernikami oraz owocami. Sch艂adzamy w lod贸wce.

  


  

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger