czwartek, sierpnia 31, 2017

CIASTO CUKINIOWE Z PIERNIKAMI

Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych oraz z polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością.
Zamiast porzeczek można dodać inne owoce - ja ostatnio robiłam to ciasto na imprezę do znajomych i dałam wiśnie 🍒 Ciasto zaskoczyło wszystkich!
P.S. Przepis bierze udział w Piernikowym Konkursie Kulinarnym (http://konkurs.kopernik.com.pl/konkurs/) #przepisnakopernika



Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecznia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 10 szt. toruńskich pierników "Uszatki"
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • garść czerwonych porzeczek
  • 6 szt. toruńskich pierników "Uszatki"

Wykonanie:

Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej i cały czas miksujemy.
W innej misce mieszamy ze sobą przesianą przez sitko mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokruszone pierniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Studzimy.
W garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu wystudzonego ciasta. Przyozdabiamy piernikami oraz czerwonymi porzeczkami. 

  

  




1 komentarz:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger