środa, lipca 05, 2017

ŚWIDERKI DROŻDŻOWE Z SEREM

Mięciutkie i pulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad 🚗


Składniki:

Ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • przyprawa do sernika
Dodatkowo:
  • 1 białko

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości  ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie tniemy na paski o długości ok. 20 cm i szerokości 4 cm. Powinno wyjść 10 takich pasków. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.






4 komentarze:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger