piątek, maja 05, 2017

CIASTO ODRYWANE Z KAKAO

Ciasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu długiego weekendy robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba kroić, a jej odrywanie wciąga niesamowicie. Dla mnie najlepsza jest z owocową, aromatyczną herbatką Grenada od Evita- smakorientu.com


Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru do ciasta 
  • ok. 60 g masła 
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 70 g masła
Dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Po tym czasie,rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości 40 x 40 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kakao oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 4 paski o grubości 10 cm, a każdy pasek tniemy na 5 prostokątów o wymiarach 8 x 10 cm. Prostokąty układamy jeden na drugim, a następnie przenosimy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.
Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy ją na wierzchu wystudzonego ciasta.

Interesują Cię zamienniki cukru? Jaki słodzić wybrać dla cukrzyka? 
Zaglądnij → słodzik dla cukrzyka (stewia)








4 komentarze:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger