wtorek, lutego 21, 2017

PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek to pączki z marmoladą różaną i polewą z gorzkiej czekolady. Klasyk. Takie pączki najbardziej lubiłam w dzieciństwie, a i teraz należą do grona moich ulubionych ❤ Przepis jest wypróbowany przeze mnie kilkakrotnie i pączki zawsze się udają. Polecam!


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 l oleju do smażenia
Dodatkowo:
Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Na środek jednego krążka wykładamy łyżeczkę marmolady różanej, przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy. Układamy je na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną. 
W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pączki. Zamiast polewy pączki możemy posypać cukrem pudrem.



  
  
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger