poniedziałek, lutego 20, 2017

FAWORKI PIWNE

Tłusty Czwartek już za 3 dni. Oprócz pączków smaży się również faworki zwane inaczej chrustem. Pamiętam, że u mnie w domu rodzinnym były one obowiązkowym punktem tego dnia i zawsze smażyła je babcia, a dziadek przywoził je nam na rowerze jeszcze ciepłe 😀
Tym razem nie będzie to przepis na babcine tradycyjne faworki, ale faworki piwne - kruche i chrupiące, zaledwie z 4 składników!
  

 Składniki:
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki piwa jasnego
  • 3 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

W misce ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy piwo, sól oraz przesianą przez sito mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je cienko i kroimy radełkiem na romby lub paski około 3 cm x 10 cm. Nacinamy na środku i przewijamy jeden koniec przez otwór. Faworki smażymy w szerokim rondlu, na rozgrzanym oleju do około 180 stopni, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.



   
  



  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger