środa, października 26, 2016

SERNIK DYNIOWY

I kolejny sernik do mojej kolekcji...Tym razem pieczony sernik dyniowy. Delikatny i puszysty z serka mascarpone i jogurtu greckiego na cienkim spodzie biszkoptowym. Korzystajcie póki dynia w sklepie ;-)


Składniki:

Spód:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • ok. 700 g dyni (ważonej ze skórką)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania puree dyniowego. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki oraz włóknisty środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 min. Studzimy i blenduje na gładkie puree.
Spód: Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. Gotową masę wylewamy na dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 min. aż będzie złocistobrązowy. Następnie wykładamy z tortownicy i studzimy.
Masa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do żółtek kolejno: serek mascarpone, jogurt grecki, wystudzone puree z dyni, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wystudzony spód wkładamy ponownie do tortownicy i wykładamy na niego gotową masę sernikową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez 50-60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gotowy, wystudzony sernik posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.

Rada:

Wyczytałam, że sernik ma intensywniejszy smak dyniowy, gdy puree z dyni przygotujemy wcześniej i zamrozimy. W czasie rozmrażania rozwarstwi się i będziemy mogli odlać płyn, pozostawiając sam miąższ.





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Smaczny, smaczny ;) Puszysty i delikatny :)

      Usuń
  2. Witam...Piekłam sernik z dyni pierwszy raz (na weekend powtórka)jest rewelacyjny .Polecam każdemu kto wejdzie na tę stronę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger