niedziela, października 16, 2016

DYNIOWY PUSZEK

Jesień. Sezon dyniowy w pełni, więc nie można obyć się bez ciasta z dynią. Tym razem jest to ciasto na zimno a'la sernik...tylko, że bez sera, a z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką. Ciasto jest bardzo delikatne jak puszek i rozpływa się w ustach...


Składniki:
  • 1 kg dyni (waga ze skórą)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. ciastek typu "Pieguski"z czekoladą
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:

Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy na gładkie puree. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka mielimy na miałko i łączymy z rozpuszczonym masłem. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.
Dyniowe puree dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki puree dyniowego z większej części, mieszamy i wszystko z powrotem przelewamy do większej części puree. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę kokosową (tylko stałą część mleczka kokosowego) i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy odłożoną mniejszą część puree dyniowego. Mieszamy i studzimy. Na stężałą masę wylewamy zimną galaretkę, Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.

Rada:

1) Ciasto nie jest zbyt słodkie- jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to należy zwiększyć ilość cukru.
2) Jeśli chcemy, aby nasze ciasto miało bardziej intensywny kolor należy użyć większej ilości dyni i dodać ją do masy. Możemy też część żelatyny zamienić na galaretkę pomarańczową.









P.S. Przepis mojego autorstwa.

3 komentarze:

  1. ostatnio mam fazę na dynię właśnie w deserach, uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szczególnie że dynia pojawia się tylko sezonowo to trzeba ją wykorzystać ile się da ;)

      Usuń
  2. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger