piątek, lipca 29, 2016

CIASTO SMERFOWE

Wracam po dość długiej nieobecności. Jak mnie tu nie było to nie znaczy, że nie piekłam... Piekłam tylko niestety brakowało czasu aby publikować przepisy ;-) Mieszkam nad morzem i jak zaczęły się wakacje to zaczęli się zjeżdżać goście... i tak mi zleciał ponad miesiąc. Teraz mam trochę wolnego, więc postaram się nadrobić zaległości.
Zacznę od prostego i szybkiego serniczka na zimno z borówkami. Ostatni moi goście zajadali się z nim- zarówno dorośli jak i dzieci. Ze względu na lekko niebieski kolor został nazwany "smerfowym" :-) Polecam! Idealny na letnie, upalne dni.


Składniki:
  • paczka herbatników
  • 600 ml śmietany 30%
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka Frugo niebieska
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 300 g borówek amerykańskich lub jagód
Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, studzimy. Dno blaszki do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy herbatnikami. W misce miksujemy ze sobą śmietankę 30% z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej śmietanki z serkiem, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy śmietanowej, cały czas miksując. Na końcu, również porcjami wlewamy zimną, ale niestężałą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Borówki myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na wierzchu masy. Całość wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.

Rada:

1) Serniczek możemy wykonać w różnych wariantach. Zamiast galaretki niebieskiej i borówek możemy użyć: np. galaretkę malinową i maliny, galaretkę truskawkową i truskawki, galaretkę porzeczkową i porzeczki, galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinię lub zrobić mix...inna galaretka i inne owoce ;-)

2) Gdy chcemy, aby deser miał intensywniejszy kolor to zamiast żelatyny możemy dodać drugą galaretkę. Wtedy 2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Musimy wziąć też pod uwagę, że deser będzie słodszy.




2 komentarze:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger