wtorek, maja 24, 2016

SYPANA SZARLOTKA Z RABARBAREM

Szarlotka to kultowe ciasto...Nie znam osoby, która nie lubiłaby tego ciasta. Zazwyczaj robiona jest na kruchym lub półkruchym cieście, które jest pracochłonne bo ciasto musi się schłodzić w lodówce przynajmniej 30 min. Ostatnio natknęłam się na przepis na sypaną szarlotkę, który bardzo mnie zaintrygował. Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta! Smak doskonały- smakuje jak prawdziwa szarlotka! A rabarbar dodałam od siebie bo mi został z poprzednich wypieków ;-)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 op. przyprawy do szarlotki Delecta
  • 3-4 jabłka
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder do posypania
  • sól

Wykonanie:

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy go w kostkę. Starte jabłka mieszamy z rabarbarem, skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy z przyprawą do szarlotki. W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wsypujemy kolejno: 1/3 suchych składników, 1/3 startego masła, 1/2 jabłek z rabarbarem, a następnie 1/2 pozostałej suchej mieszanki, 1/2 pozostałego masła i resztę jabłek z rabarbarem, a na końcu pozostałą ilość suchych składników oraz resztę masła. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 60 min. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 10 min. Studzimy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.




4 komentarze:

  1. Robiłam sypaną szarlotkę nie raz ale z dodatkiem rabarbaru nie, to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, muszę kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger