niedziela, kwietnia 17, 2016

CZEKOLADOWIEC Z JABŁKAMI

Proste ciasto idealne na co dzień, gdy mamy ochotę na małe co nie co do kawy lub herbaty, jako przekąska do pracy lub szkoły czy spotkanie ze znajomymi. Ciasto mocno czekoladowe w smaku z kawałkami białej i gorzkiej czekolady, płatkami migdałowymi i dodatkiem winnych jabłek, które zwiększają wilgotność i przełamują smak czekolady. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie i można rozkoszować się jego smakiem z przyjemnością...
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania
  • 3 szt. kwaskowatych jabłek
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Czekoladę gorzką i białą kroimy w drobną kosteczkę. Płatki migdałowe lekko siekamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger