niedziela, grudnia 27, 2015

TORT RAFAELLO

Tort urodzinowy mojej najmłodszej siostry Kasi, która dwadzieścia parę lat temu urodziła się w Wigilię, robiąc prezent świąteczny całej rodzinie ;) Dlatego u nas na święta oprócz tradycyjnych ciast jest obowiązkowo tort, który od kilku lat ja piekę...
Tort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort i przyjemnie się go je, nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Z talerzyków zniknął błyskawicznie. Smakował całej rodzinie, nawet osobom, które nie przepadają za słodkim... I to jest dla mnie najlepszy dowód, że jest PYSZNY !!!




Składniki:

Biszkopt:

( z podanych składników pieczemy 2 biszkopty)
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek octu
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • szczypta  soli
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
Masa kokosowa:
  • puszka mleka kokosowego
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
Poncz:
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wody z mleka kokosowego
Dodatkowo:
  • dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango)
  • tabliczka białej czekolady
  • czekoladowe ażurki lub coś innego do dekoracji
  • wiórka kokosowe
Wykonanie biszkoptu:

Pierwszy biszkopt wykonujemy z połowy podanych składników.
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. 
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę przenosimy do tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
Tak samo wykonujemy drugi biszkopt z pozostałych składników.

Wykonanie masy kokosowej:


Mleko kokosowe i śmietanka muszą być słodzone przed ubijaniem, inaczej się nie ubiją. Mleko kokosowe i śmietankę ubijamy osobno.

Mleko kokosowe - tylko stałą część mleka- ubijamy mikserem aż otrzymamy sztywną masę. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem również do momentu aż otrzymamy sztywną masę. Łączymy obie masy, mieszając łyżką. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową.

Wykonanie ponczu:


Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru.


Wykonanie tortu:


Każdy z biszkoptów przecinamy na pół. 

Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem i przykrywamy trzecim. Trzeci blat nasączamy ponczem, wykładamy ok. 1/3 masy kokosowej i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i po bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż lekko wystygnie ( ale żeby nie zastygła) i polewamy nią tort. Na końcu obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy według upodobania. Tort wkładamy do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger