czwartek, grudnia 03, 2015

SERNIK Z PIERNIKAMI

Zaczął się grudzień, miesiąc świąteczny, wszędzie już w sklepach widać choinki, ozdoby, mikołaje... więc i mnie wzięło na ciasto w klimacie świąt. Postanowiłam upiec sernik, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu, zawsze piekła go babcia Marianna :) Ale żeby nie był to nudny sernik to trochę pokombinowałam..prezentuję sernik czekoladowo-waniliowy na herbatnikowym spodzie z piernikami i polewą czekoladową. Naprawdę jest pyszny!


Składniki:

Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 białko
Waniliowa masa serowa:
  • 500 g zmielonego białego sera (może być z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Czekoladowa masa serowa:
  • 500 g zmielonego białego sera
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 250 g serka homogenizowanego czekoladowego
  • 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
  • 2 opakowania pierników lukrowanych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • do ozdoby użyłam: kamyczki czekoladowe Delecta Decorada (wygrane w konkursie ;) )

Wykonanie spodu:

Herbatniki drobno kruszymy, wrzucamy do miski, dodajemy kakao, cukier waniliowy i roztopione masło, dokładnie ucieramy za pomocą miksera. Na końcu dodajemy białko ubite na sztywną pianę, mieszamy mikserem. Powstałą masę wykładamy na dno blachy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej mąką.

Wykonanie waniliowej masy serowej:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy zmielony biały ser, serki homogenizowane, proszek budyniowy, sok z cytryny, aromat waniliowy i dokładnie wszystko mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na przygotowany spód herbatnikowy, wyrównujemy i na wierzchu układamy pierniki jeden przy drugim. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni na 10 min.

Wykonanie czekoladowej masy serowej:

Gdy waniliowa masa jest w piekarniku przygotowujemy czekoladową masę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy zmielony ser, serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników. Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni przez 60-70 min. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa:

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę równomiernie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Posypujemy kamyczkami czekoladowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, był pyszny ;) Polecam na święta !

      Usuń
  2. Na jaki wymiar blaszki są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w blaszce kwadratowej 25 x 25 cm. Można też upiec w tortownicy o średnicy 28-29 cm. Sernik jest dość wysoki, więc jak się użyje większej blachy to nic się nie stanie. Aby nie była mniejsza bo się nie zmieści ;)

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger