piątek, października 30, 2015

CIASTO FRANCUSKIE Z FARSZEM WYTRAWNYM

Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią... na słodko i na słono. Wychodzą z niego pyszne i szybkie desery oraz przekąski. Staram się, aby leżało ono u mnie w lodówce na czarną godzinę.
Muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam robić sama ciasta francuskiego. Przeraża mnie czas jego wykonania (ok. 12 godzin !). Zawsze kupuję ciasto świeże, nie mrożone.
Dziś przedstawię szybki pomysł na pyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno.
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • pęczek świeżej pietruszki
  • jajko
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Szynkę i ser żółty kroimy w kostkę,wrzucamy do miski. Pomidory suszone kroimy w paseczki, a pietruszkę drobno siekamy, mieszamy z serem i szynką. Dodajemy całe jajko,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni. 

Rada:

Możemy zamiast suszonych pomidorów dać podsmażone pieczarki z cebulką, możemy zrobić z samymi pieczarkami i cebulką lub samą szynką i serem. To tylko kilka przykładów. Farsz do ciasta francuskiego możemy wykonać z czego tylko chcemy i co lubimy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger