piątek, października 16, 2015

CHRUPIĄCA TARTA Z MĄKI ORKISZOWEJ

Oto mój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja :) Wyszła krucha i delikatna, a herbatniki przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami ;)


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy
  • 1 łyżka kakao
  • 120 g masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 paczka śmietan-fix
  • skórka z całej cytryny
  • okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki )

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier puder, kakao i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim formę do tarty (formę wcześniej natłuszczamy i obsypujemy mąką). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Gdy spód ostygnie możemy przygotowywać masę.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz śmietan-fix i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Cytrynę dokładnie wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę startej skórki z cytryny dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Masę wykładamy równomiernie na spodzie tarty, dekorujemy herbatnikami w czekoladzie i posypujemy resztą startej skórki z cytryny. Wkładamy do lodówki na parę godzin.


Rada:

  • Jeżeli nie mamy mąki orkiszowej, to oczywiście możemy ją zastąpić mąką pszenną, a herbatniki w czekoladzie na przykład rodzynkami lub migdałami w czekoladzie.
  • Jeżeli nasze ciasto jest za kruche i nie chce się skleić to można dodać więcej masła lub 2 łyżki wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger