piątek, września 08, 2017

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Mamy już wrzesień...nie wiem kiedy to lato minęło 😞 Zaczęła się szkoła i wróciły moje wspomnienia, kiedy to byłam dzieckiem i moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była drożdżówka 😉 Dziś już do szkoły nie chodzę, ale postanowiłam upiec sobie takie drożdżóweczki... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować z dowolnymi owocami. 
Umilcie Waszym pociechom powrót do szkoły, właśnie takimi drożdżówkami - bo nie ma to jak domowe!


Składniki:

Ciasto:

  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • ok. 200 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki)
  • 1 białko
  • kasza manna

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części  i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki zimnego masła i wyrabiamy ciasto aż powstaną grudki.
Gdy bułeczki urosną, w każdej z nich robimy wgłębienie (dość głębokie), np. dnem szklanki. Następnie do każdego wgłębienia sypiemy odrobinę kaszy manny i układamy umyte i osuszone owoce. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.


  
  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger