piątek, sierpnia 18, 2017

SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY

Zakochacie się w tym serniku 💗 Jest po prostu genialny w smaku. Ja jestem miłośniczką pastylek miętowych, lodów miętowych z czekoladą i wszystkiego co miętowe 😉 Dla mnie ten sernik to strzał w dziesiątkę! I pewnie nie tylko dla mnie... bo sernik ledwo się upiekł, a już zniknął w mgnieniu oka. Nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Planowałam zrobić polewę z gorzkiej czekolady, niestety nie zdążyłam, a i bez niej sernik był znakomity. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się go przygotowuje. Goście byli zachwyceni. Gorąco polecam!



Składniki:
  • 1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
  • 4 duże jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 300 g pastylek miętowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 torebki herbaty miętowej
Wykonanie:

Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy.
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
Ser przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.
Możemy podać z polewą czekoladową, ja niestety nie zdążyłam...






6 komentarzy:

  1. czekolada i mięta- uwielbiam to połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik bez żadnego tłuszczu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Ja do swoich serników przeważnie nie daje żadnych tłuszczów są wtedy dużo lżejsze i delikatniejsze w smaku :)

      Usuń
  3. Czyli bez polewy sernik jest poprostu miętowy bo nie ma czekolady w składzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bez polewy jest czekoladowo-miętowy bo pastylki miętowe, które dodajemy są w czekoladzie :) I stąd ta czekolada ;)

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger