poniedziałek, lipca 10, 2017

TRUSKAWKOWA PIANKA Z CZEKOLADĄ

Póki jeszcze są truskawki to trzeba korzystać! Dlatego ja dziś zapraszam na lekkie truskawkowe ciasto bez pieczenia z polewą z gorzkiej czekolady. Smakuje jak truskawkowe ptasie mleczko. Deser jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem śmietanki, a polewa z gorzkiej czekolady sprawia, że nie jest za słodki. Dla mnie bomba, ale nie należę do osób, które lubią słodkości, więc jeśli lubicie słodkie desery to radzę dać więcej cukru do masy 😉



Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 op. biszkoptów okrągłych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Polewa:
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • kilka truskawek do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy.
Śmietanę razem z cukrem pudrem lekko ubijamy, a następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mus truskawkowy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm. Na wierzch układamy biszkopty, jeden koło drugiego i wkładamy do lodówki, do zastygnięcia masy.
Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. Następnie zestawiamy z ognia i powoli dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. 
Umyte i oczyszczone truskawki kroimy w kostkę.
Gdy masa stężeje, wyciągamy z lodówki, na biszkoptach rozprowadzamy polewę i wierzch posypujemy kawałkami truskawek. Wkładamy do lodówki. 







2 komentarze:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger