piątek, lipca 28, 2017

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z MASŁEM PIERNIKOWYM

Pyszne drożdżowe bułeczki do rwania w kształcie ślimaczków, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, nadziewane masłem orzechowym o smaku piernikowym. Podczas ich pieczenia po całym domu roznosi się aromat ciasta drożdżowego i piernika. Idealne do mleka lub kakao, na drugie śniadanie lub deser. Ostatnimi czasy rozkochałam się w domowych drożdżówkach bo takie są najlepsze!


 Składniki:
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sitko oraz mąkę pełnoziarnistą. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.

Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości ok. 5 mm. Następnie rozsmarowujemy, równomiernie po całym placku masło orzechowe, zostawiając trochę wolnego miejsca przy brzegach. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na plastry o grubości około 2-3 cm. Ślimaczki drożdżowe układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Przykrywamy blaszkę ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15-20 min.
W tym czasie, rozpuszczamy masło oraz siekamy dość grubo orzechy ziemne.
Wierzch ślimaczków smarujemy roztopionym masłem (za pomocą pędzelka) i posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy.  












2 komentarze:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger