wtorek, czerwca 27, 2017

NAJPROSTSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Najprostsze i najlepsze ciasto ucierane z truskawkami馃崜 jakie znam... Czekoladowe ciasto na ma艣lance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i p艂atk贸w migda艂owych - jest pyszne i nie mo偶na mu si臋 oprze膰. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a reszt臋 wykona piekarnik 馃槈 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Nie da si臋 go zepsu膰, zawsze si臋 udaje!



Sk艂adniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka ma艣lanki
  • 2 szklanki m膮ki
  • 2 艂y偶ki kakao
  • 1 艂y偶eczka sody
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 300-400 g truskawek
  • gar艣膰 p艂atk贸w migda艂owych
Wykonanie:

W misce mieszamy ze sob膮: przesian膮 przez sito m膮k臋 pszenn膮, kakao, proszek do pieczenia oraz sod臋. Do drugiej miski rozbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Nast臋pnie dodajemy porcjami ma艣lank臋 oraz olej. Na ko艅cu dodajemy stopniowo zmieszane sk艂adniki suche i ca艂y czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyr贸wnujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypu艂ek. Na wierzchu ciasta uk艂adamy truskawki, jedna obok, drugiej. Posypujemy p艂atkami migda艂owymi. Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 35-40 min. Studzimy.







Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger