czwartek, maja 18, 2017

POPCORNOWA POKUSA

Popcornowa pokusa to ciasto bazujące na napoleonce, ale z pewnym urozmaiceniem...słodkim kajmakiem oraz słonym popcornem. Całe ciasto to słodko-słony duet: warstwa słonych krakersów przełożona słodką masą budyniową, na to kolejna warstwa słonych krakersów, następnie bardzo słodki kajmak i słony popcorn na wierzch - mega uzależniające! Plusem jest też, że to ciasto bez pieczenia, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Polecane, gdy potrzebna jest duża dawka przyjemności 😉


Składniki:
  • 2 op. krakersów
  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op. puszki kajmaku
  • popcorn z solą
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 łyżeczki masła
Wykonanie:

Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem, żółtkami i mąką, a następnie wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Studzimy. Po ostudzeniu na krakersach rozsmarowujemy kajmak i wierch posypujemy obficie popcornem. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. 








4 komentarze:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger