czwartek, kwietnia 27, 2017

MAZUREK KAWOWY

Po dwóch miesiącach przerwy wróciłam. Ostatnio bardzo rzadko piekłam bo w sumie nie ma kto tego zjadać. Ja bardzo lubię piec, ale już mniej jeść 😉 To nie znaczy, że nie lubię słodkości...lubię, ale jeden, góra dwa kawałki mi wystarczają. Resztę zawsze musi zjadać mój mąż, który zaczął się skarżyć, że przeze mnie będzie gruby 😜 To też przestałam piec na chwilę i poświęciłam czas na gotowanie i mój drugi blog Kuchnia MagdaLeny, ale już wracam...
Ciężko jest prowadzić regularnie dwa blogi i już nawet myślałam, żeby ten zlikwidować, ale mi szkoda. To mój pierwszy blog, tyle pracy w niego włożyłam i wszystkiego się na nim sama uczyłam...Po prostu mi żal. Postanowiłam nie dawać za wygraną.
To tyle wstępu.
Mimo, że już jest po świętach Wielkanocnych przedstawiam Wam mazurka kawowego na kruchym spodzie. Jest przepyszny i zniknął w mgnieniu oka, nawet nie zdążyłam zrobić porządnie zdjęć 😉 Po świętach zamiast mazurka z przepisu można zrobić tartę. Spróbujcie koniecznie bo masa jest obłędna!


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 4-6 g kawy rozpuszczalnej (2-3 saszetki)
Dekoracja:
  • płatki migdałowe 
  • polewa czekoladowa
Wykonanie:

Ciasto:

Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wymiarach 24 x 36 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min. Studzimy.

Masa:

Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy kawę rozpuszczalną. Kawa powinna być bardzo miała. Jeżeli mamy granulki kawy to najlepiej rozetrzeć je w moździerzu. Ilość kawy zależy od tego jak intensywny smak lubimy. Ja dałam 3 saszetki i otrzymałam mocno kawową masę, bardziej wytrawną.

Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta kruchego i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Dopiero po tym czasie możemy ozdobić mazurka polewą czekoladową i migdałami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger