poniedziałek, lutego 13, 2017

SERNICZKI LUSETTE Z WIŚNIAMI

Oto pomysł na prosty i niewymagający dużo pracy deser na Walentynki. Serniczki czekoladowe na zimno w kształcie serduszek z wiśniami. Nie są to zwykłe serniczki - w środku znajdują się chrupiące wafelki Lusette. Każdy serniczek oblany jest polewą czekoladową i obsypany wafelkiem.


Składniki:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 wafelki lusette czekoladowe (po 50 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 g ciastek maślanych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiśnie w syropie 
Polewa:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 wafelek lusette czekoladowy
Wykonanie:

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Studzimy. Żelatynę zalewamy zimnej wody ok. 1/4 szklanki, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką z czekoladą. Ser biały blendujemy na gładką masę i dodajemy do niego śmietankę czekoladową oraz cukier puder. Miksujemy blenderem aż masa będzie jednolita. Na końcu dodajemy pokruszone wafelki Lusette i mieszamy łyżką.
Na dnie foremek wykładamy pokruszone ciasteczka maślane, a na nie wykładamy masę serowa. Wiśnie odsączamy z syropu i układamy na masie serowej, lekko dociskając. Serniczki wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao i energicznie mieszamy, aby powstała gładka polewa bez grudek.
Po min. 2 godz. serniczki wyciągamy z foremek i ozdabiamy polewą czekoladową oraz pokruszonym wafelkiem Lusette. Przechowujemy w lodówce.



  

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger