środa, 22 lutego 2017

CZEKOLADOWE PĄCZKI Z CHILI (z piekarnika)

Pączki w trochę innej odsłonie...czekoladowe z dodatkiem chili 🌶 . Propozycja dla fanów połączenia czekolady i chili. Pączki są pieczone w piekarniku, więc są mniej kaloryczne od tradycyjnych pączków. Niestety nie smakują jak te pączki smażone, przypominają bardziej czekoladowe bułeczki drożdżowe. Ale są pyszne! Jak szukacie oryginalnego przepisu na pączki w wersji fit to zapraszam 😉



Składniki:

Rozczyn:

  • 100 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej chili

Polewa:

  • 100 czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta chili

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy do temp. 25-30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier oraz mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 min.
W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem, kakao, chili i szczyptą soli. Dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste.
Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinamy krążki wielkości 7-8 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 20-30 min.
Po tym czasie, pączki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 min. Studzimy.
Polewa: Czekoladę roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy szczyptę chili. Polewamy nią wystudzone pączki.



  
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Podziel się ze znajomymi ;)