poniedzia艂ek, stycznia 02, 2017

SZAMPA艃SKA WUZETKA

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU 2017 馃帀馃帀馃嵏馃嵏馃嵃
Specjalnie z tej okazji upiek艂am noworoczne ciasto - szampa艅sk膮 wuzetk臋... Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej babci wzbogacona przeze mnie dodatkiem szampana. Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, pachn膮ce szampanem, prze艂o偶one mas膮 艣mietanow膮. Pycha! Przyznam, 偶e sama zjad艂am dwa kawa艂ki pod rz膮d, a ka偶dy kto mnie zna, wie, ze nie jestem 艂asuchem na s艂odkie. Wol臋 piec ni偶 je艣膰 馃槈 Ale to ciacho to hit! Idealne na tak膮 okazj臋...


Sk艂adniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki m膮ki
  • 200 g mas艂a
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 艂y偶ki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklanka szampana
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 500 ml 艣mietanki 36%
  • 2 艂y偶ki cukru pudru
  • 1 op. cukru z prawdziw膮 wanili膮
Dekoracja:
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Ciasto:
W garnku gotujemy mas艂o z cukrem pudrem i kakao. Studzimy. Miksuj膮c dodajemy po jednym jajku. Nast臋pnie wlewamy stopniowo szampana, nie przerywaj膮c miksowania. Przesian膮 przez sitko m膮k臋 mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na ko艅cu dodajemy m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotow膮 mas臋 wylewamy do tortownicy (艣rednica ok. 22 cm) wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na oko艂o 50 min. Po upieczeniu wyci膮gamy z piekarnika i studzimy. 

Masa:
Zimn膮 艣mietank臋 ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem z wanili膮 na sztywn膮 mas臋.

Wystudzone ciasto przekrawamy na p贸艂. Na dolnej cz臋艣ci wyk艂adamy po艂ow臋 masy 艣mietanowej i przykrywamy drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 masy rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Dekorujemy start膮 na tarce gorzk膮 czekolad膮. Wk艂adamy do lod贸wki.
  

  


2 komentarze:

  1. Musia艂o smakowa膰 ob艂臋dnie!
    Szcz臋艣liwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 :) R贸wnie偶 偶ycz臋 Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
      P.S. Wuzetka genialna ;) Polecam spr贸bowa膰

      Usu艅

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger