piątek, stycznia 20, 2017

ŁÓDECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu łódeczki z ciasta francuskiego z marmoladą różaną. Tak naprawdę wystarczy mieć w domu 2 składniki ciasto francuskie i marmoladę. Do tego można, ale nie trzeba, zrobić polewę czekoladową. W razie niezapowiedzianych gości 30 min. i ciasteczka gotowe!

Składniki:
Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Ciasto francuskie tniemy na kwadraty. U mnie z jednego opakowania ciasta wyszło 8 kwadratów. Kwadraty składamy na pół w trójkąty i nacinamy trójkąt w odległości ok. 1 cm od obu brzegów, ale nie docinamy do końca (trójkąt trzyma się na górnym wierzchołku). Ciasto ponownie rozwijamy do kwadratu i przekładamy nacięte brzegi po przekątnej, lekko dociskając. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Do środka nakładamy po łyżeczce marmolady różanej. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min. Wyciągamy i studzimy.
Polewa:
W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Na końcu dodajemy kakao. Ściągamy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Ciasteczka ozdabiamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasteczka możemy również posypać cukrem pudrem zamiast polewy i wiórek kokosowych.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger