piątek, grudnia 09, 2016

ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ

Kolejne świąteczne ciasto. Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem.
Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty z żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Ciasto to zadowoli zarówno wielbicieli makowców jaki i pierników 😉

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki Basia
  • 1 szklanka maku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
Żurawina:
  • 500 g żurawiny świeżej (może być mrożona)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa piernikowa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Beza makowa:
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1  szklanka maku
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • garść żurawiny
  • perełki ozdobne
Wykonanie:

Biszkopt:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. 
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, mak i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.

Żurawina:
Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cukier puder i przyprawę do piernika. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie i konsystencją będzie przypominała dżem. Studzimy.

Masa piernikowa:
Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy przyprawę do piernika. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.
Do mocno schłodzonej piernikowej śmietanki dodajemy cukier z wanilią i ubijamy mikserem na sztywną masę.

Beza makowa:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i suszymy min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Studzimy.

Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.

Wykonanie tortu:
Biszkopt przecinamy na 3 blaty, mniej więcej równej grubości. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy połowę żurawiny i rozsmarowujemy. Na żurawinę wykładamy 1/3 porcji masy piernikowej, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostałą część żurawiny. Na żurawinie ponownie rozsmarowujemy 1/3 porcji masy piernikowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy piernikowej. Przykrywamy bezą makową. Boki oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Dekorujemy czekoladą, żurawiną i perełkami.
Wkładamy do lodówki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.











P.S. Jest to mój autorski przepis.



4 komentarze:

  1. Witaj, bardzo smakowity torcik :). A w jakiej tortownicy piekłaś biszkopt? Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Moja tortownica ma średnicę 26 cm Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Piekny tort, bardzo ładnie udekorowany i na pewno bardzo smakuje :). Bardzo ciekawy blog, dziękuję za dodanie mnie w google do obserwowanych:) Dzięki temu dowiedziałam się o Tobie. Pozdrowienia z małopolski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger