środa, grudnia 21, 2016

KRUCHE PIERNICZKI

Pierniczki...chyba wszyscy nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Pieczenie i przyozdabiane ich to tradycja, która łączy całe rodziny, przyjaciół i znajomych. No i przede wszystkim to dobra zabawa, nie tylko dla dzieci. 
Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły. Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami. To dla tych co do tej pory nie mieli czasu na pieczenie 😉


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej Basia
  • 250 g masła/margaryny
  • 250 g miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • dowolne posypki do dekoracji
Wykonanie:

W garnku roztapiamy masło. Dodajemy miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z sodą oczyszczona. Następnie wystudzoną masę stopniowo łączymy ze składnikami w misce. Dodajemy mleko oraz jajka i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. 
Ciasto dzielimy na porcję i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wykrawamy kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Studzimy.
Polewa: Czekoladę gorzką oraz mleczną razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w ciepłej polewie i posypujemy dowolnymi posypkami.






  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger