poniedziałek, listopada 28, 2016

SERNIK A'LA MONTE

Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia jest sernik. Chyba każdemu z nas kojarzy on się ze świętami. Ale sernik nie zawsze musi być tradycyjny. Jeżeli lubimy odrobinę szaleństwa w kuchni to proponuję sernik czekoladowy z dodatkiem deserów a'la Monte. Na pewno przypadnie on do gustu wszystkim dzieciom - tym małym i tym trochę większym 😉


Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 2 żółtka 
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 500 g zielonego białego sera (może być z wiaderka) 
  • ok. 250 g deseru Monte lub podobnego 
  • 3 jajka 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru
  • szczypta soli
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła 
  • garść orzechów włoskich
Wykonanie:

Ciasto:

Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.

Masa serowa:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa:

Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta. 
Przechowujemy w chłodnym miejscu.







8 komentarzy:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger