środa, listopada 09, 2016

PIERNIK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I MUSEM MANDARYNKOWYM

Mimo, że dopiero początek listopada za oknem w niektórych częściach Polski pada już śnieg,a w sklepach pojawiły się pierwsze choinki i ozdoby świąteczne. Już po Wszystkich Świętych, więc sklepy przygotowują się już do Świąt Bożego Narodzenia. 
I ja postanowiłam zrobić próbę przed świętami... i tak powstał piernik na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym. Niebo w gębie!


Składniki:


Piernik:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g przyprawy do piernika
Masa czekoladowa:
  • 250 g śmietany kremówki
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 op. cukru waniliowego 
Mus mandarynkowy:
  • 1 kg mandarynek 
  • 2 łyżki cukru
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:

Piernik:
Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Cały czas ucieramy mikserem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do powstałej masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Studzimy.

Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.

Mus mandarynkowy:
Mandarynki obieramy ze skórek i z białych błonek. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy.

Wykonanie ciasta:
Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce. 






4 komentarze:

  1. wygląda przepysznie, świetny pomysł..;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę napisać jakiej średnicy jest forma oraz czy mandarynki trzeba obierać czy wystarczy, że je wycisnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownica o średnicy 26 cm. A mandarynki lepiej obrać bo wtedy mamy miąższ i powstanie gęsty mus. Gdy Pani wyciśnie będzie tylko sam sok i powstanie galaretka mandarynkowa. Do Pani należy decyzja, z galaretką będzie trochę inny ale smak również dobry :)

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger