wtorek, listopada 29, 2016

FANTAZJA MAKOWA

W Święta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa z cynamonową nutą, która składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem.


Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
Masa makowa:
  • puszka gotowej masy makowej
  • 1/2 op. kostki jabłkowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g herbatników
Masa jabłkowa:
  • ok. 800 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru
Masa budyniowa:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Ciasto:

Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.

Masa makowa:
Gotową masę makową z puszki mieszamy z cynamonem, kostką jabłkową oraz wiórkami kokosowymi. Wykładamy na podpieczony spód. Przykrywamy herbatnikami. 

Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o ostrych oczkach. Wrzucamy do garnka dodajemy cukier oraz cynamon i chwilę podsmażamy aż masa jabłkowa trochę zgęstnieje. Masę jabłkową wykładamy na herbatniki. Wkładamy do piekarnika na 10 min.
Rada: Aby skrócić sobie czas masę jabłkową możemy zastąpić gotowymi jabłkami ze słoika. Wtedy jabłka od razu wykładamy na herbatniki.

Masa budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i cukrem pudrem. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę budyniowa wykładamy na masę jabłkową.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na 4 części. Kawałki jabłek układamy -jeden koło drugiego- na masie budyniowej. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. Studzimy. Posypujemy cynamonem.

Dekoracja:
Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą czekoladową polewamy wystudzone ciasto.













6 komentarzy:

  1. masa makowa i budyniowa najbardziej przypadły mi do gustu. pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to jest pół opakowania kostki jablkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O przepraszam, nie zauważyłam, że nie dodałam linku - już poprawione :) Chodzi o jabłka suszone w kostce => http://www.badapak.pl/kostka-jablkowa-ze-skorka-55g

      Usuń
  3. Mmm jaka smakowita ta fantazja. Chociaż lubię tradycyjne makowce takiego ciasta bym sobie nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żonę przekonałem na zrobienie ciasta Makowego i powiem szczerze, że wyszło jej niebiańsko! Ja lubię je konsumować z kawą lub szklanką mleka :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger