poniedziałek, października 03, 2016

TOFURNIK

Tym razem padło na ciasto wegańskie... a dokładnie wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Inspiracją do upieczenia tego ciasta była wizyta w Rzeszowie kilka tygodni temu. Pojechałam tam z mężem i moją mamą do kina, a że byliśmy za wcześnie, usiedliśmy na kawę i ciasto. Każdy zamówił inne, ale to tofurnik zrobił furorę. I tak powstała myśl, że zrobię w domu swój własny tofurnik. A myśl przeszła w czyn, gdy przypadkiem zobaczyłam przecenę tofu w sklepie kilka dni później. Taki zbieg okoliczności ;-)
Nigdy wcześniej nie używałam tofu w kuchni, więc to był taki mój kulinarny pierwszy raz... Tofu same w sobie jest niedobre ale ciasto wyszło znakomite! Smakuje jak prawdziwy sernik, a dla mnie nawet lepszy bo lżejszy od tradycyjnego sernika i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Zachęcam wszystkich, szczególnie osoby, które nie są weganami, aby wypróbowali ten przepis - zmieni on Wasze spojrzenie na zdrową dietę. Przekonacie się, że ciasta mogą być mniej kaloryczne, zdrowsze a przy tym pyszne!
Składniki:

Spód:
  • ok. 100 g suszonych daktyli
  • 2 banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ok. 50 g amarantusa ekspandowanego 
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Masa:
  • 500-600 g tofu
  • 400 ml schłodzonego mleka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • duży budyń waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Dekoracja:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • kasza jaglana ekspandowana

Wykonanie:

Spód: Suszone daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Banany blendujemy. 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy na miałko, pozostałe 0,5 szklanki zostawiany niezmielone. Daktyle odsączamy z wody, dodajemy do bananów i blendujemy razem z olejem kokosowym na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy zmielone i całe płatki owsiane oraz amarantusa ekspandowanego i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 min.
W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej całą skórkę i wyciskamy sok. W misce blendujemy ze sobą tofu i schłodzoną śmietankę kokosową, dodając około połowę wody z mleka kokosowego. Masa musi być idealnie gładka i trochę rzadka. Następnie dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, budyń oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 min. Gdy ciasto się upiecze, nie wyjmujemy go tylko studzimy w wyłączonym piekarniku. 
Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Stopioną czekoladą polewamy wierzch wystudzonego ciasta i posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Chcesz się dowiedzieć co to są wymienniki węglowodanowe? 
Zaglądnij → wymienniki węglowodanowe







P.S. Przepis mojego autorstwa.

2 komentarze:

  1. wygląda pysznie :) ta masa tofu musi być przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) tak, masa tofu jest przepyszna ;) Polecam!

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger