poniedziałek, września 05, 2016

TORCIK JOGURTOWY MONTE

I po wakacjach...mamy już wrzesień. Przez cały rok czekam na to lato i zawsze mam tyle planów, a ono tak szybko mija i nigdy nie mogę się nim nacieszyć.... a większość planów przechodzi na następny rok albo się zmieniają ;-) 
Dzisiejsza pogoda była już typowo jesienna, cały dzień było ciemno i padało... nadal pada. Pogoda, że z łóżka nie chce się wychodzić a co dopiero wyjść z domu. Ale jest niedziela - przydałoby się jakieś ciasto zrobić - rzekł mój mąż. Poszperałam po szafkach... mam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy i zaglągnęłam do lodówki...ooo są jajka, jogurt naturalny i desery Monte. Nie jest źle ;-) I tak na szybko powstał torcik jogurtowy Monte, w sam raz do niedzielnej, poobiedniej kawki.
Torcik jogurtowy Monte to biszkoptowe ciasto orzechowe z masą jogurtową z dodatkiem deseru mlecznego Monte. Efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu coś słodkiego do kawy a wyszło super ciachoo! 

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • szczypta soli
Masa:
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 kubeczków Monte (po 55g)
  • 6 łyżeczek żelatyny
Dekoracja:
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 3 mini wafelki w czekoladzie

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. 
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ścinamy wierzch biszkoptu.

Wykonanie masy:

Żelatynę zalewamy małą ilością wody (ok. 1/4 szklanki) w celu napęcznienia i rozpuszczamy ją w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. W misce za pomocą miksera mieszamy ze sobą jogurt naturalny i desery Monte. Do wystudzonej żelatyny dodajemy ok. 3-4 łyżki powstałej masy jogurtowej, dokładnie mieszamy i wlewamy wszystko z powrotem do miski z masą jogurtową. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. Masę zostawiamy na chwilę, aby lekko stężała.

Wykonanie tortu:

Biszkopt przecinamy na pół i pierwszy blat wkładamy ponownie do tortownicy. Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmarowujemy połowę tężejącej masy jogurtowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym wykładamy pozostałą masę jogurtową. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą i dekorujemy połówkami mini wafelków. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe do degustacji po ok. 2 godzinach jak masa dobrze stężeje.





P.S. Przepis mojego autorstwa.

2 komentarze:

  1. na jaki rozmiar tortownicy przewidziany jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger