niedziela, września 18, 2016

TARTA CZEKOLADOWA Z BANANAMI

Ja już po urlopie, więc czas zabrać się do pracy. Tym bardziej, że za oknem pogoda jesienna. Teraz będę częściej tu bywała i regularnie dodawała nowe przepisy na pyszne ciachaa ;-)
Na początek jesieni, tak na osłodzenie tej deszczowej pogody proponuję prostą i pyszną tartę z ciasta półkruchego z czekoladową, budyniową pianką i bananami. Inspiracją do upieczenia tej tarty był wcześniejszy przepis na ciasto półkruche ze śmietankową pianką i owocami (tu). Uwielbiam połączenie czekolady z bananami i to był strzał w dziesiątkę!

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g twardego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi)
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 banany
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej plasterki bananów. Na wierzch sypiemy startą gorzką czekoladę. Przykrywamy paskami ciasta, tak aby powstała kratka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy. Mieszamy kakao z cynamonem i kardamonem. Taką mieszanką posypujemy wierzch tarty. 






P.S. Przepis mojego autorstwa.

4 komentarze:

  1. Coś wspaniałego. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń
  2. jakią średnicę ma Twoja blacha do tarty? Bo mam wrażenie, że w mjoej 5 bialek to zdecydowanie za mało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma do tarty ma średnice 27 cm

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger