sobota, sierpnia 06, 2016

PÓŁKRUCHE CIASTO PETITKOWE Z OWOCAMI

Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką nadzianą herbatnikami oraz owocami. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, śliwkami... 
Ma jedną wadę- za szybko znika ;-) Jest tak dobre!

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g twardego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi)
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe z białą czekoladą (lub zwykłe śmietankowe)
  • ok. 40-50 g herbatników typu Petit
  • 300 g owoców
  • szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Herbatniki kruszymy na małe kawałki, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger