niedziela, sierpnia 21, 2016

JAGLANE BROWNIE Z KORZENNĄ NUTĄ

Jednym z najbardziej ulubionych Waszych przepisów na moim blogu jest Fasolowe brownie z kokosem bez mąki i dodatku cukru i tłuszczów. Brownie jest też jednym z ulubionych ciast w moim domu, a to fasolowe szczególnie, gdyż oprócz tego, że robi się je błyskawicznie jest zdrowsze od tradycyjnych ciast. Dlatego ostatnio również postanowiłam zrobić zdrowe brownie, ale tym razem zamiast fasoli użyłam kaszy jaglanej. Ciasto jest równie wilgotne i dobre jak to z fasoli a może nawet i zdrowsze...bo kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, ma wiele właściwości zdrowotnych i nie zawiera glutenu. 
Jeżeli pokochaliście fasolowe brownie jestem pewna, że to z kaszy jaglanej równie przypadnie Wam do gustu! I pozostałych zapraszam do spróbowania ;-)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka (lub wody)
  • 3 banany
  • 2-3 jajka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki cukru pudru ( dodać gdy za mało słodkie)
Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • dowolna posypka (niekoniecznie)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw w zimnej wodzie, a następnie dwu-, trzykrotnie wrzątkiem. Wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem lub wodą. Gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia mleka/wody przez kaszę. Kaszę co jakiś czas mieszamy, aby nam się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
Banany blendujemy na gładkie puree, dodajemy dwa jajka i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy porcjami wystudzoną kaszę jaglaną i blendujemy na gładką masę. Gdy masa jest zbyt gęsta dodajemy wówczas jeszcze jedno jajko. 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Pozostałą ilość czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę. Do powstałej masy dodajemy sodę, kakao, przyprawę do piernika i porcjami wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gdy masa jest za mało słodka dodajemy cukier puder (mnie taka się wydała, dlatego na końcu dodałam 2 łyżki cukru pudru). Mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 min. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem/ olejem kokosowym. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu ostygniętego ciasta i posypujemy dowolną posypką.

Rada:

Kasza jaglana ugotowana w mleku zyskuje delikatniejszy smak. Możemy też gotować kaszę w wodzie wymieszanej z mlekiem w stosunku 1:1.
Mleko krowie możemy zamienić także na dowolne mleko roślinne.






10 komentarzy:

  1. Wyszedł mi zakalec :(Ale smaczny! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A składniki podczas łączenia miały taką samą temperaturę ?

      Usuń
  2. Ja zamiast cukru dodałam łyżkę miodu, jak dla mnie zdrowiej i smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jasne:) będzie najwyższej trochę wyższy:)

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger