piątek, lipca 29, 2016

RAFFAELLO JAGLANE Z OREO

Raffaello jaglane to inna, oryginalna wersja sernika kokosowego...Sernika bez sera, za to z kaszy jaglanej. Ciasto nazwane jest sernikiem, gdyż smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik. Moi goście naprawdę nie zauważyli różnicy...Gdybym się nie odezwała, myśleliby, że jedzą zwykły sernik :-) 
Sernik z kaszy jaglanej jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Jedząc taki sernik nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia - to zdrowa alternatywa słodyczy.
Sernik jaglany o smaku kokosowym na spodzie z ciasteczek Oreo to proste ciasto bez pieczenia!


Składniki:
  • ok. 350 g ciasteczek Oreo lub podobnych
  • 1/3 kostki masła + 2 łyżki masła do masy+ 1 łyżka masła do polewy
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 szklanek mleka kokosowego (u mnie domowej roboty)-> przepis tu
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • puszka gęstego mleczka kokosowego (wcześniej schłodzonego)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • tabliczka mlecznej czekolady
Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy dwu-,trzykrotnie wrzątkiem. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez kaszę. Kaszę co jakiś czas mieszamy, aby nam się nie przypaliła. Do ugotowanej kaszy dodajemy 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy spód ciasta. Do miski wrzucamy ciasteczka (5-6 szt. odkładamy do dekoracji) i drobno je kruszymy. Masło topimy, dodajemy do pokruszonych ciastek i ucieramy. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Przestudzoną kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski, dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i 3-4 łyżki wody z mleczka kokosowego, cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz aromat waniliowy i wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę wody z mleczka kokosowego. Masa ma przypominać masę sernikową, ale nie może być zbyt rzadka. Na końcu dodajemy wiórka kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy masę i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
Po tym czasie, czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na masie sernikowej. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy odłożonymi ciasteczkami Oreo. Wkładamy do lodówki.

Rada:

Domowe mleko kokosowe możemy zastąpić każdym kupnym mlekiem roślinnym, np. sojowym, ryżowym, migdałowym, a także zwykłym krowim mlekiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger