środa, czerwca 08, 2016

TRUSKAWKOWE TRIO

Sezon truskawkowy w pełni! Uwielbiam ten czas i czekam na niego z utęsknieniem przez cały rok bo jestem wielbicielką truskawek. Chciałabym najeść się ich na zapas. Jak się już pojawią to robię z nimi prawie wszystko: ciasta, koktajle, soki, dżemy, sorbety, lody, sałatki, no i oczywiście mrożę na całą zimę ;-)
Tym razem padło na ciasto mega truskawkowe. Truskawkowe Trio bo: jogurtowa masa truskawkowa, duże kawałki truskawek oraz truskawkowa galaretka. Jak dla mnie pychotka!
Składniki:

Biszkopt:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kakao (niekoniecznie)
  • szczypta soli
Masa jogurtowa:
  • 800 g jogurtu typu greckiego
  • 250-300 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 400 ml gorącej wody
  • ok. 200 g truskawek

Wykonanie biszkoptu:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. 
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ścinamy wierzch biszkoptu.

Wykonanie masy:

Truskawki myjemy i suszymy. Następnie blendujemy ok. 250-300 g truskawek na gładką masę i miksujemy je z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Następnie łączymy wystudzoną żelatynę z masą truskawkową.

Wykonanie ciasta:

Na wystudzony blat biszkoptowy wylewamy gotową masę truskawkową. Na niej dość gęsto układamy kawałki truskawek, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Zagotowujemy ok. 400 ml wody i w gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę truskawkową. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na stężałą masę truskawkową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.





2 komentarze:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger