piątek, kwietnia 08, 2016

PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY

Wracam po krótkiej przerwie...Po obżarstwie świątecznym musieliśmy sobie zrobić przerwę od wszelakich wypieków ;-) Za oknem już wiosna, a mój pierwszy wiosenny wypiek to puszysty sernik. 
Sernik chodził za mną już od dłuższego czasu. Chciałam go upiec na święta, ale wśród babek, babeczek i mazurków nie było dla niego miejsca. No i dobrze, bo teraz doceniłam jego smak...Nigdy nie byłam fanką serników, ale ten sernik podbił moje serce. Jest delikatny i puszysty, a smakuje wybornie! Muszę się przyznać, że sama pochłonęłam większą część blachy ;-) 


Składniki:
  • 200 g biszkoptów
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g masła
  • 1 kg zmielonego białego sera (może być z wiaderka)
  • 5 dużych jajek
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej-w zależności od upodobań)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła ( do polewy)
Wykonanie:

Biszkopty drobno kruszymy do miski (na miałki proszek), dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Powinniśmy mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy nim dno tortownicy i dokładnie ugniatamy. Wkładamy do lodówki.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy, nie przerywając ucierania. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z pozostałą ilością cukru pudru na sztywno. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę kremówkę oraz pianę z białek, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Gotową masę wylewamy na przygotowany spód wyciągnięty z lodówki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-75 min. Jeżeli wierzch zbyt mocno się przyrumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z łyżeczką masła w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią wierzch ostudzonego sernika. Zamiast polewy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem.
Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger