sobota, kwietnia 09, 2016

PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY

Pizza...kto jej nie lubi! Chyba nie znam takiej osoby. Ale pizza nie kojarzy nam się ze zdrowym jedzeniem. Postanowiłam to trochę odczarować. Pizza fit wykonana jest z mąki pełnoziarnistej z płatkami owsianymi i otrębami żytnimi oraz nie zawiera drożdży. Jest to zdrowsza wersja pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) 


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki otrębów żytnich
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Dodatki:
(według upodobań)
U mnie:
  • 1/2 ugotowanego brokuła
  • 6 szt. pieczarek
  • ok. 10-11 plasterków chudej wędliny drobiowej
  • 100 g sera żółtego
  • ketchup
  • przyprawy: oregano, majeranek, sól
Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, otręby, płatki owsiane, proszek do pieczenia, zioła, sól, pieprz. Mieszamy. Dodajemy maślankę i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkujemy wedle uznania na cienką lub grubą warstwę. Następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy ketchupem, posypujemy oregano i układamy ulubione dodatki. Wierzch posypujemy serem żółtym i posypujemy majerankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 30 min.

Rada:

Zamiast maślanki możemy użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub mleka. Wypróbowałam już wszystkie wersje i jak dla mnie najlepsza jest z jogurtem naturalnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger