środa, kwietnia 27, 2016

MALINOWA TARTA

Maliny...obok truskawek to moje ulubione owoce. Długo myślałam co z nich upiec. Przewertowałam książki kucharskie oraz internet i padło na tartę.
Tarta z malinami i białą czekoladą na kruchym spodzie z herbatnikami. Prosta, niewymagająca tarta z nadzieniem z czterech składników. Ciasto idealne do codziennej kawy lub herbaty...


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 50 g kakaowych ciasteczek zbożowych lub herbatników
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g malin

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, masło siekamy a ciasteczka kruszymy na miałko, Do przesianej mąki dodajemy posiekane schłodzone masło, cukier puder, szczyptę soli, pokruszone ciasteczka, żółtka i wodę. Zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 15-20 min. Studzimy.
Przygotowujemy nadzienie: Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy ją ze śmietanką. Studzimy. Jajka musimy lekko rozmącić widelcem i dodajemy je do śmietanki wymieszanej z czekoladą. Delikatnie mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Na końcu wrzucamy umyte i osuszone maliny. Mieszamy łyżką. Gotową masę wylewamy na upieczony spód tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15-20 min. Studzimy. Posypujemy wierzch tarty cukrem pudrem. Dekorujemy malinami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger