sobota, kwietnia 16, 2016

KARMELOWA TARTA Z WERTHER'S ORIGINAL

Kolejna kampania...tym razem testuje nowe cukierki Werther's Original z Rekomenduj.to
Cukiereczki są pyszne - smak śmietankowy jest obłędny i nie zmienił się przez te wszystkie lata, jest taki jak zapamiętałam go dzieciństwa. Ale nowe cukierki Werther's Original Creamy Filling oprócz śmietankowego smaku kryją w środku delikatny, kremowy karmel, który rozpływa się w ustach...Idealne połączenie... Dlatego postanowiłam wykorzystać je również do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi...Ciekawy smak...Godny polecenia ;-)
Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
Masa:
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukierków Werther's Original z karmelem Creamy Filling
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów włoskich

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Spód tarty nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 15-20 min., aż się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Wykonanie masy:

Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy cukierki Werther's Original i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich cukierków, cały czas intensywnie mieszając aby cukierki nie przywarły do dna garnka. Studzimy. Na końcu dokładnie mieszamy powstałą masę z serkiem mascarpone i wylewamy na ostudzony spód tarty. Wkładamy do lodówki na około 30 min.

Wykonanie polewy:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylewamy na zimną i stężałą masę karmelową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.




P.S. Przepis mojego autorstwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger