wtorek, marca 22, 2016

SEROWE BABECZKI CYTYNOWE

Pyszne babeczki z serem ricotta o smaku cytrynowym to kolejna propozycja na święta Wielkanocne. Tym razem postanowiłam je wykonać nie w tradycyjnych papilotkach, ale w formach silikonowych o kształcie motyla i królika ;-) Dzięki temu mają ciekawszy kształt i nie przypominają tradycyjnych babeczek. Idealne jako deser dla najmłodszych...nie tylko do zjedzenia ;-)
I to właśnie im dedykowane są moje dzisiejsze wypieki. W sytuacji, gdy dzieci się nudzą włączy je do wspólnego pieczenia - zabawmy się w przygotowanie świąt! Wspólne przygotowanie, a później ozdabianie jest dla nich doskonałą zabawą! Będą także dumne, że i one miały własny wkład w te święta. Niech i dla dorosłych przygotowania świąteczne nie będą przykrym obowiązkiem, a dobrą zabawą...
Przepis ten możemy wykonać w jakiej chcemy formie. Gdy nie posiadamy form o różnych kształtach (tj. motyl, królik, pisanka, baranek, kurczaczek, itp.), wtedy wybieramy tradycyjne babeczki w papilotkach lub pieczemy babkę w keksówce bądź formie z kominem.


Składniki:
  • 500 g sera ricotta
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 - 2,5 szklanki maki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
  • 1 op. cukru cytrynowego Delecta
  • skórka z całej cytryny
  • soku z całej cytryny
  • kandyzowana skórka cytrynowa (opcjonalnie)
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • posypki Delecta Decorada (tu: truskawkowe kuleczki zbożowe oraz maczek o smaku mango)

Wykonanie:

Cytrynę sparzymy wrzątkiem. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy: przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.  Masło ucieramy chwilę mikserem. Dodajemy do niego cukier puder, cukier waniliowy i cukier cytrynowy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem na gładką i pulchną masę. Dodajemy porcjami ser, nie przerywając ucierania. Następnie po trochu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z sokiem z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy skórkę startą z cytryny i opcjonalnie kandyzowaną skórkę cytrynowa i wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy/keksówki lub wypełniamy nim 3/4 objętości papilotek na babeczki. Pieczemy w temp. 170 stopni a czas zależny jest od formy w której pieczemy. I tak: ciasto w formie z kominem lub keksówce pieczemy około 60 min., a babeczki w papilotkach ok. 30-35 min. Zawsze przed wyciągnięciem sprawdzajmy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku.
Przygotowujemy polewę: w garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej cukier puder i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ostudzonego ciasta, babki lub babeczek. Dekorujemy posypkami Delecta Decorada według uznania i fantazji :-)

Rada:


1) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - tj. ser, jajka i masło nie powinny być prosto z lodówki.
2) Do polewy zamiast wody możemy dodać sok z cytryny wtedy nasz wypiek będzie jeszcze bardziej cytrynowy.
3) Zamiast cytryny w tym przepisie możemy użyć pomarańczy- otrzymamy wtedy pyszne babeczki/ciasto pomarańczowe- zamieniamy tylko skórkę i sok cytrynowy na pomarańczową skórę i sok.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger