sobota, marca 19, 2016

MURZYNEK BURACZKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY

Murzynek buraczkowy bije na głowę wszystkie inne murzynki. Jest po prosty przepyszny! Lekki i wilgotny- rozpływa się w ustach, a dodatek pomarańczy sprawia, że jest on aromatyczny i pięknie pachnie. Gdy się piecze aromat pomarańczy roznosi się po całym domu!
Tak naprawdę nie miałam go w planach. Powstał z potrzeby chwili. Nie lubię wyrzucać jedzenia, a właśnie wczoraj gotowałam buraczki na barszczyk. Zachciało mi się barszczu czystego z ziemniakami, takiego jaki jadłam w dzieciństwie u mojej babci. Barszczyk odcedziłam i zostały mi buraki...więc je przemyłam, zblendowałam, dodałam kilka składników i efekt przerósł moje oczekiwania...Powstało genialne ciasto!
Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm)
  • ok. 300 g ugotowanych buraków
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej w zależności jakie słodkie kto lubi )
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka z całej pomarańczy
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Dekoracja:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
Wykonanie:

Ugotowane buraki blendujemy na gładkie puree. Pomarańczę sparzymy i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy 2 łyżki soku. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Do puree z buraków dodajemy sok z pomarańczy oraz po jednym jajku i miksujemy za pomocą miksera. Następnie dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem oraz olejek pomarańczowy, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką. Gotową masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40-50 min. do suchego patyczka. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: w garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej cukier puder i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ostudzonego ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger