piątek, marca 25, 2016

MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Mazurki obok bab, należą do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Mogą być wykonane z różnych gatunków ciast- kruchego, półkruchego, biszkoptowego, marcepanowego, drożdżowego... Klasyczny mazurek zazwyczaj wykonany jest z ciasta kruchego i powinien on być bardzo cienki. Główne cechy mazurka wielkanocnego to: płaski, słodki i bogato przyozdobiony ;-)
Mój mazurek wykonany jest na kruchym spodzie z pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Jest to mój pierwszy mazurek w życiu bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji żeby piec mazurka. Zastępowały go babki, serniki i inne ciasta. Od tego roku zmieniam tą tradycję!

Włożyłam w niego całe serce...


Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 ugotowane żółtka
  • 3/4 kostki schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • szczypta soli
Masa pomarańczowa:
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 60 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
Dekoracje:
  • plasterki pomarańczy
  • blanszowane migdały
  • serduszka z białej czekolady
  • perełki cukrowe
  • lukier plastyczny
  • posypka Delecta Decorada: maczek mango

Wykonanie ciasta:

Pomarańczę sparzymy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Na stolnicy wysypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części  w stosunku 1:2. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy.

Wykonanie masy pomarańczowej:

Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy delikatnie ubitą śmietankę z masą. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na 20-25 min. Wyjmujemy i Studzimy.

Wykonanie polewy:

Gorzką czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Gotową czekoladę wylewamy na ostudzoną masę pomarańczową.
Zdobimy według upodobania i fantazji ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger