czwartek, marca 24, 2016

CZEKOLADOWE JAJKA A'LA BATONIKI BOUNTY

Od kiedy poznałam przepis na domowe mleczko kokosowe, nie mogę się bez niego obyć. Używam go do deserów, koktajlów, owsianek, jaglanek, sosów i nawet jako mleko do kawy. Wiórki kokosowe są najczęściej kupowanym produktem u mnie w domu. Ale robiąc mleko kokosowe zawsze zostają wytłoczyny wiórek kokosowych, które szkoda mi wyrzucić. Można je suszyć, ale mnie się nigdy nie chce w to bawić. Pomyślałam więc, że super się sprawdzą jako dodatek do deserów i tak powstał pomysł... na zrobienie domowych batoników bounty, a że wielkimi krokami idą święta Wielkanocne to batoniki mają kształt jajek ;-) 
Domowe bounty są duże lepsze od oryginału, po prostu niebo w gębie!

P.S. Przepis na domowe mleczko kokosowe znajduje się w poście MÓJ PUDDING CHIA na końcu pod zdjęciami.

 Składniki:
  • 3/4 szklanki domowego mleka kokosowego 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • wytłoczyny wiórek kokosowych powstałych po wykonaniu mleka kokosowego
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Dekoracja:
  • wiórki kokosowe
  • posypki Delecta Decorada: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango
Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko kokosowe i śmietanę kremówkę. Dodajemy masło i cukier puder, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy masło się rozpuści dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy aby nie porobiły nam się grudki. Możemy również użyć miksera. Po rozpuszczeniu mleka w proszku zestawiamy z ognia. Dodajemy wytłoczyny wiórek kokosowych oraz świeże wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując kształt batoników lub inny dowolny, np. jajka ( ja użyłam w tym celu foremkę do wykrawania ciastek). Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Batoniki maczamy pojedynczo w gotowej polewie i odkładamy ponownie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Możemy je ozdobić kokosem lub posypkami, ale nie jest to konieczne. Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce bo w temp. pokojowej rozciapuje się czekolada.

Rada:

1) Domowe mleko kokosowe oczywiście możemy zastąpić kupnym.
2) Gdy nie robimy własnego mleka kokosowego i nie mamy wytłoczyn wiórek kokosowych to zamiast nich dajemy więcej wiórek kokosowych, razem 200 g.
3) Olej kokosowy możemy zastąpić masłem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger